Ondernemen aan huis in de polder
In deze stolpboerderij van maar liefst 18 x 21 meter uit 1780 bruist het van activiteit. In het voorhuis woont een ondernemend gezin dat met veel passie en toewijding een goedlopende Bed & Breakfast runt. De B&B beschikt over vier sfeervolle kamers, gelegen op de verdieping van de stolp. Tijdens de zomermaanden openen zij bovendien de deuren van een charmante theetuin, een geliefde plek voor zowel voorbijgangers als groepen. Daarnaast bieden zij kanoverhuur aan en is er de mogelijkheid om aan te meren met een boot bij een van de twee aanlegsteigers.
Dit Rijksmonument, bekend als Poortugal, ligt aan de schilderachtige Beemsterringvaart in het hart van het UNESCO Werelderfgoed De Beemster. Met vrij uitzicht aan de achterzijde over de uitgestrekte landerijen en een karakteristieke dijk aan de voorzijde, biedt deze bijzondere plek een unieke kans om te wonen en te ondernemen te midden van het polderlandschap.
Uniek aan dit Rijksmonument is dat het grotendeels is voorzien van HR+ glas en daarnaast zijn de onderhoudskosten voor het groot deel aftrekbaar.
De entree van het voorhuis bevindt zich aan de voorzijde van de stolp en biedt toegang tot diverse vertrekken, waaronder de wasruimte, een toilet, de woonkamer en een inpandige berging die centraal in de stolp is gesitueerd.
De woonkamer biedt een schitterend vrij uitzicht op de dijk en de rondom grazende dieren. Dankzij de vele ramen geniet deze ruimte van een overvloed aan natuurlijk licht. Vanuit de hal bereikt u onder andere de uitgiftebalie van de theetuin, twee slaapkamers en een recent vernieuwde badkamer. Daarnaast bevindt zich hier de volledig uitgeruste horecakeuken, waar met zorg onder andere het ontbijt voor de Bed & Breakfast wordt bereid. Achter in de hal vindt u een kantoorruimte met uitzicht op de karakteristieke dars.
Op de verdieping bevinden zich twee ruime slaapkamers en een royale overloop die, indien gewenst, kan worden omgebouwd tot een vijfde slaapkamer. De originele rouw- en trouwdeur is met een creatieve twist omgevormd tot de uitgiftebalie van de theetuin. Deze unieke ruimte is in de zomermaanden een geliefde ontmoetingsplek, waar gasten genieten van verfrissende drankjes en ijsjes. De theetuin is ook een populaire locatie voor high tea’s, babyshowers en andere groepen. Dankzij de aanwezigheid van picknicktafels, een toiletkar, en een sfeervolle foodtruck heeft de theetuin een uitstekende reputatie opgebouwd in de regio en is het een begrip geworden onder zowel bewoners als bezoekers.
Een paradijs voor jong en oud, gelegen op een “eigen eiland”. Walnotenbomen, bloesems, bessenstruiken en weelderig groen creëren een oase van schaduw en sfeer. Aan de zuidzijde vindt u een privéterras en de dieren. Aan de westkant staan picknicktafels en een vuurkorf klaar voor de gasten. Op de oostzijde staat een royale schuur voor opslag en een open veld waar al vergunning voor kleinschalig kamperen en safari tenten is verleend. Hier geniet u dagelijks van de meest adembenemende zonsopkomsten en zonsondergangen. Aan de dijk bevinden zich twee vergunde aanlegsteigers, waarmee u met een boot via de Beemsterringvaart zo het IJsselmeer op vaart. Een unieke plek waar rust, natuur en recreatie samenkomen.
De huidige eigenaren hebben een sfeervolle en succesvolle B&B gerealiseerd in de stolp. De dars is de ingang, tevens receptie en ontbijtzaal voor de B&B gasten. Via een vaste trap bereikt u onder de nok, in het hart van de stolp nog een tweede gemeenschappelijke ruimte. Vanuit hier kunt u de vier b&b-kamers bereiken. Alle kamers zijn voorzien van een badkamer met toilet, douche en wastafel. Het betreft twee 2-persoonskamers, één 3-persoonskamer en één 4-persoonskamer.
Achterhuis
Deze is voorzien van een eigen huisnummer (6). Deze woning mag een zelfstandige woonruimte worden met een woonvormingsvergunning. Liever een groot woonhuis van maken? Verschillende opties zijn mogelijk om het voor, -en achterhuis tot een mooi geheel te maken. Het achterhuis is een volwaardige woning voorzien van drie slaapkamers, een badkamer, een keuken en een woonkamer met een prachtig uitzicht over de landerijen.
Ontdek De Beemster en maak kennis met deze bijzondere polder op zo’n 3,5 meter onder zeeniveau. Hier komen maar liefst twee Unesco Werelderfgoederen samen: De Beemster met haar unieke symmetrische verkaveling én de Hollandse Waterlinie: de Stelling van Amsterdam. De Beemster heeft echter nog veel meer te bieden. Volg het bijzondere geometrische patroon op de fiets of wandelend of ga op avontuur (met de kinderen) langs forten en boerderijen. Ontdek de overheerlijke streekproducten uit de rijke Beemsterkleigrond.
Voor de dagelijkse boodschappen en de bassischool kunt u terecht in Schermerhorn of de Beemster. Steden als Hoorn, Purmerend en Alkmaar zijn binnen het kwartier te bereiken. Amsterdam rijdt u al aan binnen 30 minuten.
Bijzonderheden
- Rijksmonument
- Unesco Erfgoed
- Gelegen aan vaarwater
- Ondernemen aan huis
- Kleinschalig kamperen
- Twee huisnummers
- Twee aanlegsteigers
- Achterhuis als zelfstandige woning of samen met voorhuis
- Succesvolle B&B onderneming ter overname
- Schermerhorn op korte afstand met diverse voorzieningen
- Oplaadpunt elektrische auto aanwezig
- Glasvezel aanwezig
- Twee septictanks aanwezig
- Grotendeels HR+ glas aanwezig
- 2022: 22 Zonnepanelen geplaatst waarvan 3.000 kwh in 2024
- 2023: nieuwe badkamer in voorhuis
- 2024: Vloer voorhuis geïsoleerd
- 2024: Meterkast en veel leidingen vervangen
De rouw- en trouwdeur (ook wel pronkdeur) is een deur in de voorgevel van een stolpboerderij, die doorgaans meer gedecoreerd is. De deur werd alleen gebruikt bij begrafenissen en huwelijken.
Het vierkant is als het ware het geraamte van de boerderij. Aan het vierkant kun je zien of je boerderij in een ‘rijke tijd’ is gebouwd. Hoe dikker de paal, hoe rijker de boer was. Het ‘vierkant’ maakt een stolp anders dan een normaal huis. Alles valt of staat met de vierkantpalen en de sparren.
,,Qua opleidingen zijn er geen specifieke eisen om een zorgboerderij te starten. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je enige ervaring in de zorg hebt en de ambitie hebt om bij te leren. De zorgbehoevenden moeten op de eerste plaats deskundig begeleid worden, de kwaliteit moet gewaarborgd zijn. Daarbij is een EHBO-diploma of een BHV certificaat wel een vereiste. Wij zijn aangesloten bij de stichting Heemzorg. Als je in onze regio ‘Zorg in Natura’* wilt verlenen dan moet je aangesloten zijn bij Landzijde of Heemzorg. Onze gemeente werkt alleen samen met deze organisaties. Dit verschilt per gemeente. Vanuit deze instanties worden ook bijscholingen en workshops verzorgd. Daarnaast zijn er nog een aantal zaken van belang zoals de doelgroep en het financiële plaatje.”
Bij verkoop of verhuur van een woning is een definitief energielabel verplicht. Een voorlopig energielabel is hierbij niet voldoende. Het ontbreken van een definitief energielabel bij de levering van de woning kan een boete opleveren.
De energieadviseur berekent de energieprestatie en registreert deze. Hierna ontvangt u het afschrift van het energielabel. De adviseur neemt kenmerken op van de woning. Bijvoorbeeld:
Op basis hiervan berekent de energieadviseur hoeveel energie er nodig is voor:
Zo stelt de energieadviseur het energielabel nauwkeurig vast en is het mogelijk om verbeteringen aan te bieden. Deze aanbevelingen voor verduurzaming komen ook op het energielabel te staan.
Kangoeroewonen betekent dat twee of drie generaties samenwonen in hetzelfde huis, maar toch apart. Elk gezin heeft dus een privéwoning. Er hoeft niet noodzakelijk een familiaire band te zijn tussen de gezinnen. Kangoeroewonen of zorgwonen is een trend welke is overgewaaid uit de Scandinavische landen, die nu al flink is ingeburgerd in onze contreien. Lees hier ook onze blog.
De vergunningen voor bouwen, wonen, monumenten, ruimte, natuur en milieu zijn samengevoegd in de omgevingsvergunning.
Het bestemmingsplan kunt u opvragen bij de gemeente. Tegenwoordig zijn er steeds meer plannen digitaal inzichtelijk. Deze kunt u vinden op www.ruimtelijkeplannen.nl.
Steeds meer stolpboerderijen worden omgetoverd tot woonhuis. Kenmerkende elementen blijven vaak zichtbaar. Waarvoor dienden die vroeger? Welke vorm of functie hebben ze nu? Een ontdekkingsreis vol schoonheid, creativiteit en historisch besef. Met deze keer in de schijnwerpers: de dars.
Maak hieronder gratis en snel een Klaver Profiel aan, zodat u voortaan direct alle brochures kunt bekijken.
Heeft u al een Klaver Profiel? Log hier in »
Maak hieronder gratis en snel een Klaver Profiel aan om vrijblijvend een afspraak te maken voor bezichtiging
of maak een afspraak via WhatsApp 0226 555 777. Heeft u al een Klaver Profiel? Log hier in »
Vul onderstaand formulier in om vrijblijvend een bod te doen op dit object.
Heeft u al een Klaver Profiel? Log hier in »