Landgoed “De Knap”
Helemaal vrij gelegen en verscholen achter een smeedijzeren poort ligt boerderij “De Knap”. Midden in de natuur en toch in het dorp Midwoud met alle voorzieningen binnen handbereik op loopafstand. Wie bekend is met de omgeving van Midwoud kent ongetwijfeld landgoed ‘De Knap’. Naar verluid één van de eerste vaste en bewoonbare plekken van Midwoud, omdat het land iets hoger is gelegen dan de omgeving. De boerderij ligt op een terp.
Een prachtig geheel, met de stolp, eeuwenoude boomgaard, multifunctioneel bijgebouw en kapschuur. Een plek van eeuwenoude bewoning. Het pand heeft momenteel een bedrijfsbestemming waarbij een deel wordt gebruikt als galerie/winkel.
De stolp met enkel vierkant heeft prachtige stijlkenmerken waaronder de dakkapel met geschulpte windweren en prominent in het midden de makelaar. De ronde schoorsteen is van oudsher een teken van rijkdom. Het midden van de voorgevel wordt geflankeerd door de stijlvolle ‘rouw- en trouwdeur’ met gietijzeren rooster en bovenlicht.
In 1995 werd een begin gemaakt met de renovatie. Met respect voor historie en het landschap is de boerderij gerenoveerd. De gevels van het oude woongedeelte zijn opnieuw opgemetseld met een fraai metselverband en snijvoeg, de ‘rouw- en trouwdeur’ is verplaatst naar het midden van de voorgevel. Hardhouten deuren en kozijnen. Handgemaakte kasten, kwaliteitsvloeren met (deels) vloerverwarming en veel licht door de grote raampartijen. De woonvertrekken zijn riant én gezellig met een originele houtkachel. Er zijn onder andere drie slaapkamers, een riante woonkeuken en in het staartstuk bevindt zich de galerie/winkel. Boven dit deel van de boerderij zijn onlangs twee dakkapellen geplaatst waardoor hier nog een kantoor of een compleet appartement gerealiseerd kan worden. Dit object is uitstekend geschikt om te splitsen en met twee gezinnen te bewonen.
Mogelijke splitsing
Mits geen onevenredige afbreuk wordt gedaan aan de woonsituatie, een goede milieusituatie, de verkeersveiligheid en de gebruiksmogelijkheden van de aangrenzende gronden, kan vergunning worden verleend voor het splitsen van de stolp in 2 woningen. Meer uitgebreide informatie hierover kunt u lezen in de Quickscan van het bestemmingsplan.
Verkoper heeft hiervoor al enkele voorbereidende werkzaamheden verricht. Zo is er bijvoorbeeld ter beeldvorming en illustratie hiervan een bouwtekening en situatieschets opgemaakt. Deze kunt u in de brochure terugvinden.
Om de boerderij heen ligt de tuin (7.938 m2) en de boomgaard. Een beukenheg omzoomt de moestuin. Deze is goed te onderhouden met houten bakken en een mooie kas. De prachtige eeuwenoude boomgaard heeft onder andere appel- en perenbomen, pruimenbomen, twee walnootbomen, een kersenboom en een schitterende heel oude kastanjeboom. Langs de slootkant veel oude knotwilgen die het landschap een typisch Noord-Hollands karakter geven. Onder de bomen vinden de Quessant-schaapjes een schaduwrijke plek tegen de soms zeer krachtige zon. In het midden van de boomgaard staat een grote walnotenboom met daarin de kast van een steenuiltje, het symbool van landgoed “De Knap”, daarin woont al jaren een steenuiltjesfamilie. De kast wordt eens per jaar nagekeken door vrijwilligers van Stichting Landschap Noord-Holland.
Naast de boerderij zijn de berging, kapschuur en het bijgebouw gelegen. De kapschuur is in 2000 gebouwd, biedt plaats aan twee auto’s en heeft een zolder met veel bergruimte. Het bijgebouw is getransformeerd tot een sfeervol en multifunctioneel gastenverblijf met alles erop en eraan. Goed te gebruiken als B&B, kantoor of (mantel-)zorgwoning. Aan de achter- en zijkant van het perceel zijn er eindeloze vergezichten over het typisch Noord-Hollandse landschap.
Verbouwing
De stolp is tussen 1995 en 2000 ingrijpend gerenoveerd. Hierbij werden zowel de begane grond als de verdieping opnieuw ingedeeld, de voorgevel opnieuw opgetrokken, de elektrische installatie vernieuwd en het staartstuk vrijwel volledig herbouwd met een geïsoleerd dak. Rond dezelfde periode werd het bijgebouw omgebouwd tot een multifunctionele ruimte. In 2002 werd er een kapschuur gebouwd.
In 2022 begon de verbouwing van de werkplaats tot een showroom/galerie. Hierbij werd een inpandige garage en een toiletruimte toegevoegd. De afzuiginstallatie met houtopslag werd verwijderd, de muren werden gerepareerd, geïsoleerd en wit geschilderd. Het plafond werd vernieuwd en dubbel geïsoleerd. De ramen werden geïsoleerd en gedeeltelijk voorzien van isolatieglas. Er werd een plan opgesteld om eigen energie op te wekken, wat hier eenvoudig te realiseren is. Het schuine dak van de galerie/showroom, dat op het zuiden gericht is, is hier ideaal voor. Alles is voorbereid voor de installatie van zonnepanelen en een aantal bomen is gekapt om optimaal zonlicht te ontvangen. Een locatie voor een warmtepomp werd bepaald en er werd contact opgenomen met diverse leveranciers van vloerverwarming. De keuze is gemaakt en het budget is aanwezig. Daarnaast werd het dak van het bijgebouw voorzien van nieuw dakleer en werd er een nieuwe badkamer gerealiseerd.
Onderhoud
2018: schilderwerk buitenom
2000: stolp behandeld tegen boktor/houtworm
2021: nieuwe cv-ketel geplaatst (intergas)
2021: dakkapellen aan de achterzijde van het staartstuk geplaatst
2022: verbouwing timmermanswerkplaats naar nieuwe galerie/showroom/winkel en diverse aanpassingen. Ook is het schilderwerk buitenom gedaan, een nieuwe inpandige garage gemaakt, een nieuwe toiletgroep en pantry geplaatst.
De prachtige boerderij is gelegen in Midwoud, een mooi en liefelijk dorp in de gemeente Medemblik. Er is een natuurpark op loopafstand en er is een openluchtzwembad vlakbij. U heeft het vertier van de grote steden binnen handbereik. Het gezellige stadscentrum van Hoorn met haar vele winkels, restaurants en café ’s ligt op fietsafstand. Voor de dagelijkse boodschappen, kinderopvang en basisonderwijs kunt u in het dorp terecht, evenals voor de huisartsenpost en tandartspraktijk(en). Ook zijn er een grote Albert Heijn (Nibbixwoud) en een Jumbo (Oost Zwaagdijk) vlak in de buurt.
Amsterdam is via de A7 op slechts 30 autominuten gelegen. Dit alles maakt deze stolp op landgoed ‘De Knap’ tot een indrukwekkend geheel. Wij laten u de mogelijkheden graag zien tijdens een bezichtiging.
Bijzonderheden
- Veel mogelijkheden door de enorme inhoud van maar liefst 3.526 m3.
- Fraaie tuin met eeuwenoude boomgaard.
- Hier heeft u prachtige vergezichten over de landerijen.
- De huidige bestemming is Bedrijf, Bedrijf met wonen.
- Omzetting naar volledig wonen behoort ook tot de mogelijkheden.
- Landelijk gelegen met een goede ontsluiting naar Hoorn en Amsterdam.
- Een buitengewoon uniek object!
De Tripkouw is een voormalige buurtschap in de gemeente Medemblik.
De buurt ontleent zijn naam aan het water Trip, langs de voormalige Midwouderweg. Het tweede deel van zijn naam, kouw, is een verbastering van de waternaam Gouw (of Gouwtje) waar het in het verleden naartoe stroomde.
Op de kaart van cartograaf Jacob Kuyper uit 1866 is bij landgoed ‘De Knap’ een tekeningetje van een ruïne aangegeven. De oorsprong van dit landgoed moet vele eeuwen teruggaan. Een deel van het perceel rond de boerderij is dan ook archeologisch gebied. Omstreeks 1870 werd er een drietal huismanswoningen gebouwd. De originele gedenksteen met de tekst: “De eerste stenen gelegd door Pietertje en Maartje de Boer“ is aanwezig.
In 1873 werden deze huismanswoningen, welke toen inmiddels in het bezit waren van de familie Clay, verkocht. De familie Clay vertrok na de openbare verkoop om in de Haarlemmermeerpolder een nieuw leven te beginnen. Op de oprijlaan van een oude foto zijn de latere bewoners, de familie Koster te zien. Na ruim 130 jaar heeft het landgoed nog steeds dezelfde benaming. Kerkoudste Pieter Oud bewoonde De Knap van 09-11-1925 tot 08-02-1988. Hij liet de pinakel (zie foto) plaatsen als aandenken aan het schip van de oude kerk van Midwoud (jammer genoeg in 1986 gesloopt).
Voor een wijziging in het bestemmingsplan moet u een aanvraag indienen bij de gemeente. Houdt u er rekening mee dat dit een vrij moeilijke en dure procedure kan zijn. Alleen de aanvraag kost op dit moment in de meeste gemeenten tussen de 10.000 en de 12.000 euro. Deze aanvraag wil dan nog niet zeggen dat er een positief antwoord op de vraag komt.
Voordat u deze aanvraag indient is het verstandig om goed te weten wat de gemeente van de nieuwe plannen vindt. Voor de aanvraag moet u de visie van de gemeente namelijk wel mee hebben. Een gemeente mag uiteindelijk zelf bepalen of ze in de aanvraag meegaat. Er zijn wel wat dingen waar een gemeente rekening mee dient te houden, bijvoorbeeld de visies voor dat gebied. Het kan zijn dat deze visies opgesteld zijn door de gemeente zelf, maar over het algemeen zijn ze opgezet in samenwerking met de provincie.
Een toewijzing van een wijziging in het bestemmingsplan dient een gemeente dan ook weer te verantwoorden tegenover de provincie. De kosten van de aanvraag zullen door de aanvrager zelf betaald moeten worden.
Alle grond in Nederland heeft via vastgelegde bestemmingsplannen een bestemming. Dit is een door de overheid opgesteld plan waar zowel de burger als de overheid zich aan dienen te houden. Een bedrijfsbestemming houdt in dat er op deze plaats een bedrijf gerund mag worden.
Maak hieronder gratis en snel een Klaver Profiel aan, zodat u voortaan direct alle brochures kunt bekijken.
Heeft u al een Klaver Profiel? Log hier in »
Maak hieronder gratis en snel een Klaver Profiel aan om vrijblijvend een afspraak te maken voor bezichtiging
of maak een afspraak via WhatsApp 0226 555 777. Heeft u al een Klaver Profiel? Log hier in »
Vul onderstaand formulier in om vrijblijvend een bod te doen op dit object.
Heeft u al een Klaver Profiel? Log hier in »