Deze unieke woning, verbouwd onder architectuur door de meubel- en interieurontwerper Piet Boon in zowel 1980 als 2006, is een ware parel die u betovert met zijn tijdloze schoonheid. Tijdens de verbouwingen zijn historische details bewaren gebleven zoals de plek van de ramen en de grote staldeur. De stolpboerderij is een toonbeeld van de traditionele vierkante vorm die nog steeds in het zicht is. Bij het betreden van het erf op uw eigen oprij pad wordt u omringd door groen en ruimte met voldoende parkeergelegenheid. De tuin van de stolpboerderij is een oase van rust, waar u kunt genieten van een weids en prachtig uitzicht over de omliggende landerijen.
Zodra u deze woning binnenstapt voelt u direct de stempel van Piet Boon. Lichte ruimtes en strakke lijnen. Bij het betreden van de woonkamer wordt uw aandacht direct getrokken naar de zwevende traptreden naar de open bovenverdieping. Vanuit de woonkamer heeft u prachtig vrij uitzicht over de landerijen van Hoogwoud. Een royaal kookeiland, grote eettafel en gezellige zithoek wat als hart van de woning fungeert. Naast de keuken vindt u een ruime bijkeuken met een overvloed aan kastruimte. Hierachter bevindt zich ook de wasmachine. Een ruim kantoor wordt aan de voorkant van de woning gescheiden door elegante glazen deuren.
Zodra u de zwevende trap oploopt, heeft u een prachtig zicht over de woonruimte. Een fantastische locatie voor een werkplek! De eerste verdieping telt twee slaapkamers en een badkamer. Op de tweede verdieping is een grote slaapkamer gecreëerd, waar de mogelijkheden eindeloos zijn! Denk hier aan meerdere slaapkamers, een hobbyruimte, sportruimte of mancave!
De glazen schuifpui nodigt u uit om vanuit de woonkamer direct naar het terras te stappen. Hierdoor wordt optimaal gebruik gemaakt van de verbinding tussen binnen met buiten. De weelderige tuin rondom de woning, het vrije uitzicht over de landerijen en de privacy maken deze woning tot een favoriet! Een extra pluspunt is de achtertuin die gelegen is op het zuidwesten, waar u kunt genieten van de zon.
De woning is gelegen in Hoogwoud, een gezellig en karakteristieke dorp in de schilderachtige omgeving van West-Friesland. Het dorp biedt een tal van voorzieningen, waaronder winkels, restaurants, scholen en sportfaciliteiten. Hoogwoud is een ideale pek voor gezinnen en mensen die op zoek zijn naar een rustige en landelijke omgeving, zonder het gemak van nabijgelegen voorzieningen in te leveren. Omringd door groene weilanden, waterwegen en historische boerderijen, waaronder deze, kunt u genieten van wandelingen en fietstochten.
Binnen 20 minuten rijden bevindt u zich in de steden Schagen en Heerhugowaard. Het treinstation in Obdam ligt op 10 minuten afstand. Mocht u liever een grotere stad opzoeken, dan vindt u Hoorn op 25 minuten. Met een half uur rijden treft u de prachtige kust van Camperduin, Petten en Callantsoog.
De dars (of dors) is een ruimte in een stolpboerderij die van voor naar achteren loopt, soms van zijgevel tot zijgevel. Aan de buitenkant is de dars (of dors) te herkennen aan de grote darsdeuren. De naam komt van het dorsen van het graan op de dorsvloer. De naamgeving (dars of dors) is afhankelijk van het spraakgebruik per regio.
Vaak kun je aan het vierkant zien wanneer het gebouwd is. Neem bijvoorbeeld een boerderij uit 1900. De palen van deze boerderijen zijn meestal rond en niet zo breed. Hoe ouder de boerderij, hoe grover de vierkantstammen/-palen. Bij een boerderij gebouwd rond 1850 zijn de palen veel groter en de ‘vierkanten’ uit 1600 zijn in vele gevallen van eikenhout. Zo krijg je uit een vierkant veel informatie over een boerderij.
Het vierkant is als het ware het geraamte van de boerderij. Aan het vierkant kun je zien of je boerderij in een ‘rijke tijd’ is gebouwd. Hoe dikker de paal, hoe rijker de boer was. Het ‘vierkant’ maakt een stolp anders dan een normaal huis. Alles valt of staat met de vierkantpalen en de sparren.
Stolpen, je hebt ze in alle soorten en maten. Van simpel tot ‘stads’. Van origine is de stolp sober, zoals u in de tekening van de eerste stolp kunt zien die rond 1500 gebouwd werd*. Het is interessant om te zien dat in de loop der eeuwen de boerderij steeds meer ‘aangekleed’ werd met versieringen.