Tussen de landerijen van Hoogwoud, ligt op een perceel van maar liefst 7.765 m² deze rietgedekte stolp met riant bijgebouw en grote schuur. De kap heeft een mooie in het oog springende dak spiegel en een ronde opgemetselde schoorsteen. Op deze bijzonder landelijke plek ervaart u alle wenselijke rust en privacy. Hier staat een stolp welke rond 1880 is gebouwd en in 1993 volledig gerenoveerd is. De authentieke vierkants palen en sparren zijn gebleven, verder is de stolp volledig opnieuw opgetrokken en ingedeeld. In de stolp met ruim 350 m² woongenot zijn in totaal vijf slaapkamers, twee badkamers en in de dars is werkelijk nog een zee aan (berg-)ruimte, ideaal voor uw hobby’s. Het multifunctionele bijgebouw naast de stolp geeft tal van mogelijkheden om uw dromen uit te laten komen. Denkt u hierbij bijvoorbeeld eens aan een Bed en Breakfast, een werkplaats of voor uw bedrijfsruimte aan huis. Achter de stolp staat nog eens een riante schuur van 110 m². Naast de woning ligt een fraaie boomgaard met diverse (oude) fruitbomen. In de boomgaard huist zelfs jaarlijks een steenuil. Voor het hobbymatig houden van kleinvee heeft u hier alle ruimte op de rest van het perceel. Ontspannen in het zonnetje doet u natuurlijk op uw eigen zonneterras. Kortom een heerlijke landelijke plek!
In 1993 is de stolp compleet gerenoveerd, waarbij nagenoeg de gehele stolp opnieuw is opgebouwd. Uitsluitend het vierkant en de sparren zijn gebleven. De buitengevels zijn opnieuw opgebouwd met stenen van de oorspronkelijke boerderij en een deel van een oude 8-kants boerderij boerderij uit Spanroek. De woonkeuken is uitgevoerd in een landelijke stijl en deze heeft diverse inbouwapparatuur. Vanuit de woonkamer kijkt u uit op de oude boomgaard. In de woonkamer is een gezellige houtkachel (ter overname) aanwezig en een echte eyecatcher is de bedstede! Aan de achterzijde is een werk-/studeerkamer. In 2020 is de badkamer op begane grond geheel vernieuwd. Hier is een ligbad en inloopdouche aanwezig. Er is ook nog een bijkeuken voor de wasmachine- en drogeropstelling. In de dars is veel (berg-)ruimte en de toegang tot de multifunctionele ruimte welke nu in gebruik is als biljartkamer. Op de eerste verdieping zijn vier slaapkamers, een tweede badkamer, een tweetal ruime inloopkasten en nog eens veel bergruimte boven de dars. Via de vaste trap bereikt u de tweede verdieping waar een vijfde riante slaapkamer aanwezig is van maar liefst 31 m²!
De stolp is mooi centraal op de kavel gesitueerd. In de tuin is voor ieder wat wils, een heerlijk terras, een prachtige oude boomgaard en nog een stuk grasland waar u kleinvee kunt houden. Aan de achterzijde van het perceel staat een grote vrijstaande schuur van 110 m². Door de aanwezige bomen zijn er op warme dagen diverse schaduwplekken te vinden.
U woont hier midden in de landerijen met typische Hollandse flora en fauna. Een fijne bijkomstigheid is dat de stolp in een stiltegebied is gelegen. Hoogwoud is een gemoedelijk dorp met een actief verenigingsleven. In het dorp zijn veel basisvoorzieningen aanwezig. Zo vindt u hier onder andere scholen, kinderopvang, diverse winkels en een zorgpraktijk. Ook is er een buitenzwembad, voetbalvelden en sportcentrum ‘De Weyer’. Het naastgelegen Aartswoud heeft een basisschool, voetbalvereniging en een kerk. Hoogwoud ligt op ongeveer 10 minuten afstand van de A7 richting de randstad.
Naast de stolp staat een multifunctioneel bijgebouw van maar liefst 148 m². Uitstekend als u de wens heeft om een eigen Bed & Breakfast te runnen én ook wanneer u regelmatig gasten over de vloer krijgt. Het bijgebouw is ook voor andere doeleinden geschikt, bijvoorbeeld als hobbyruimte, atelier of praktijk-/kantoorruimte aan huis.
De rouw- en trouwdeur (ook wel pronkdeur) is een deur in de voorgevel van een stolpboerderij, die doorgaans meer gedecoreerd is. De deur werd alleen gebruikt bij begrafenissen en huwelijken.
Vaak kun je aan het vierkant zien wanneer het gebouwd is. Neem bijvoorbeeld een boerderij uit 1900. De palen van deze boerderijen zijn meestal rond en niet zo breed. Hoe ouder de boerderij, hoe grover de vierkantstammen/-palen. Bij een boerderij gebouwd rond 1850 zijn de palen veel groter en de ‘vierkanten’ uit 1600 zijn in vele gevallen van eikenhout. Zo krijg je uit een vierkant veel informatie over een boerderij.
Het vierkant is als het ware het geraamte van de boerderij. Aan het vierkant kun je zien of je boerderij in een ‘rijke tijd’ is gebouwd. Hoe dikker de paal, hoe rijker de boer was. Het ‘vierkant’ maakt een stolp anders dan een normaal huis. Alles valt of staat met de vierkantpalen en de sparren.
Rietdekken gebeurt altijd volgens hetzelfde systeem. Het verschil tussen rieten daken zit hem dan ook in de kap van het huis. Er zijn in de loop der jaren twee soorten kapconstructies ontstaan waar het riet op gedekt kan worden.
De eerste constructie is de traditionele kap, die bestaat uit een raamwerk van latten en balken. Het riet wordt bevestigd op de latten, door middel van een draad die om de lat wordt geslagen. Het is een open constructie waarbij het riet van binnenuit zichtbaar blijft.
De tweede constructie is de gesloten constructie. Deze constructie bestaat uit balken die bedekt worden door platen hout van 19 mm- dikte. Het rietdekken gebeurt bij deze constructie op dezelfde wijze als bij het traditionele dak. Het vastzetten van het riet gebeurt nu met een schroef waaraan een draad bevestigd is. Van binnenuit ziet men bij de gesloten constructie geen riet meer, maar platen hout.
Benieuwd naar voor- en nadelen van de twee constucties? Lees hier onze blog
Dat een rieten dak duur is in de verzekering, is een oud verhaal wat nog steeds de ronde doet. Door de introductie van de gesloten constructie (schroefdak) is het brandrisico van het rieten dak enorm beperkt. Verzekeraars onderschrijven dit door het verlagen van de premies. De premie van een rietgedekt schroefdak is vergelijkbaar met dat van een pannendak. Verzekeraar Van Lanschot Chabot hanteert de zogenaamde Rietpolis, welke aan de wieg heeft gestaan van lage verzekeringspremies van rieten daken.
Het rieten dak is een waterkerende dakbedekking. Dit betekent dat zij niet waterdicht is. Hemelwater kan het rietpakket binnendringen maar door een juiste hellingshoek kan het water voldoende snel afgevoerd worden voordat dit schadelijke gevolgen heeft voor het riet. Het is om deze reden dat de hellingshoeken van een rieten dak zo steil mogelijk dienen te zijn. De hellingshoek van een rieten dak is maar 1 van de vele factoren die de kwaliteit van een rieten dak bepalen. Wanneer er preventief goed onderhoud gepleegd wordt is de “normale” levensduur voor het rieten dak 35 tot 45 jaar. Maar er zijn verschillende voordelen van daken die al 80 jaar oud zijn. Omdat riet een natuurproduct is en er verschillende omstandigheden meespelen zoals de ligging (bijv. tussen bomen of niet) zit er veel verschil in de levensduur. We zien dat, hoe droger het dak kan blijven, hoe langer de levensduur van het dak is. Zo zien we een kortere levensduur van het rieten dak in boomrijke gebieden. Vuistregel is, hoe vochtiger de omgeving en het dak, hoe korter de levensduur.
Alle grond in Nederland heeft via vastgelegde bestemmingsplannen een bestemming. Dit is een door de overheid opgesteld plan waar zowel de burger als de overheid zich aan dienen te houden. Een woonbestemming houdt in dat een object of perceel gebruikt of ingericht kan worden voor bewoning.
Alle grond in Nederland heeft via vastgelegde bestemmingsplannen een bestemming. Dit is een door de overheid opgesteld plan waar zowel de burger als de overheid zich aan dienen te houden. Een agrarische bestemming houdt in dat een woning of object -met agrarische bestemming- alleen voor agrarische doeleinden gebruikt mag worden. Denk hierbij aan een melkveehouderij of een akkerbouwbedrijf.