Idyllisch wonen aan het water, grenzend aan een natuurgebied. Tussen bruisend Haarlem en Amsterdam in. Op nog geen halfuur van de kust. Kan het nog mooier? Jazeker. Want precies hier, op een royale kavel, staat deze voormalige genieloods. Maar liefst 296 m² (1.097 m³) cultuurhistorisch erfgoed, vol authentieke details, klaar om te worden omgetoverd tot monumentale villa of misschien wel twee of drie zelfstandige woningen.
De benedenruimte en enorme zolder bieden legio mogelijkheden. Als riante woning met grote schuur bijvoorbeeld. Werken aan huis. B&B. Kangaroewoning. Of als 35 meter lange dubbele woning?
Over het gebouw
Het gebouw dateert van circa 1890. De gevels zijn opgetrokken uit houtskeletbouw, ondersteund door een stenen borstwering. In 2018 vond de laatste grondige renovatie plaats. Onder meer het dak is hersteld en het schilderwerk is rondom aangepakt. Het pand is beneden en boven voorzien van gasgestookte centrale verwarming. Voor na-isolatie bestaan verschillende subsidies.
Provinciaal monument
De genieloods als provinciaal monument.
De genie is een onderdeel van de krijgsmacht. Genieloodsen waren hun werkplaats en opslaglocatie voor munitie en materieel. Vaak stonden deze gebouwen naast een fort. Zo ook in hier. Vanuit de achtertuin heeft u zicht op Fort bij de Liebrug. Dit fort is onderdeel van de Stelling van Amsterdam en is UNESCO Werelderfgoed. Vanwege de cultuurhistorische waarde en de kenmerkende bouwstijl is de genieloods benoemd tot provinciaal monument.
Linkerkant genieloods
Op dit moment is het pand verdeeld in een woonhuis (links) en een loods. De woning heeft een voordeur, achterdeur en aan de kopse kant openslaande tuindeuren. In de knusse living ervaart u licht en stilte, omringd door groen uitzicht.
Op de begane grond vindt u ook een badkamer, een separaat toilet en drie slaap- of werkkamers. Plus vaste trap naar boven. Daar treft u de verbazingwekkende grote zolder aan. Een grote open ruimte, met prachtige balkenconstructie, wachtend op de fraaie bestemming die u ervoor bedenkt. De inrichting is gedateerd en qua duurzaamheid valt er winst te behalen. Maar wie het goed wil aanpakken, begint toch bij het begin. De plattegrond is vrij in te delen. Alle basis ingrediënten zijn aanwezig om hier een droomhuis van te maken.
Rechterkant gedieloods
Het deel waarvan de raamluiken gesloten zijn, doet nu dienst als schuur en opslagplaats. Deze ramen zijn overigens origineel, met aan de binnenkant hangende schuifvensters. In de kopse gevel staan stoere klampdeuren, groot genoeg voor een bedrijfsbus of camper. Op de grond liggen de originele oude klinkers. Een losse trap leidt naar de verdieping. Die verkeert nog in oorspronkelijke staat en biedt net zo veel ruimte en mogelijkheden als de zolder boven het woongedeelte.
Aan de voorzijde van de woning ligt een flink stuk grond. In samenspraak met de erfverpachter kunt u dit naar wens inrichten. Aan de linkerkant (vanaf de weg gezien) ligt een loopbrug over de sloot, aan de rechterkant een brede brug die leidt naar een parkeerstrook. De achtertuin is de verborgen parel van deze royale kavel. Hier heeft u volop privacy en geniet u van het uitzicht over het water. Een zitkuil, barbecueplaats, aanlegsteiger voor een bootje (met toestemming). Het kan hier allemaal. En niemand die u ziet.
Het pittoreske Haarlemmerliede wordt gevormd door lintbebouwing langs de Liede. Via dit riviertje was het Haarlemmermeer vroeger verbonden met het Spaarne. Het dorp voorziet in alle dagelijkse voorzieningen.
Aan de Liedeweg woont u aan de rand van Spaarnwoude. Een prachtig natuur- en recreatiegebied als achtertuin dus, waar u eindeloos kunt wandelen, fietsen en genieten van rust. Ook uitvalswegen richting Amsterdam, Haarlem en Schiphol vindt u om de hoek. In 5 minuten fietst u naar NS-station Haarlem Spaarnwoude. Het centrum van Haarlem is ook goed met de fiets te bereiken. De andere kant op zit u zo in Amsterdam-West.
Kortom: dit luisterrijke object is een baken van rust, midden in de natuur tussen twee geweldige steden.
Het recreatieschap Spaarnwoude is beheerder en exploitant van het recreatiegebied Spaarnwoude. De eigenaar van de grond van het recreatiegebied is Staatsbosbeheer, zij heeft de grond in erfpacht uitgegeven aan het recreatieschap. Het recreatieschap geeft op haar beurt grond en gebouwen in ondererfpacht uit. De jaarlijkse ondererfpachtinkomsten worden gebruikt om het recreatie- en natuurgebied te kunnen onderhouden. De erfpachtcanon is € 27.500,- op jaarbasis. Deze loopt voor 30 jaar. Wat u koopt is een ondererfpachtrecht, een exclusief gebruiksrecht om gedurende een bepaalde periode gebruik te mogen maken van een stuk grond met de daarop aanwezige bouwwerken. Bij aankoop wordt u eigenaar van het ondererfpachtrecht. U bent dus geen eigenaar van de grond en de woning (met bijgebouwen). Dit betekent dat u voor ingrijpende veranderingen eerst toestemming moet vragen bij de eigenaar. Het exterieur van de genieloods moet zo veel mogelijk de oorspronkelijke uitstraling behouden. Qua indeling van het interieur heeft u veel vrijheid. Alleen authentieke details zijn beschermd. De erfpachtconstructie biedt aanzienlijke voordelen. U kunt een uniek object bewonen, vol cultuurhistorische waarde, op een fantastische locatie, tegen een prijs die ver onder de normale marktwaarde ligt. Bovendien kunt u het geheel in hoge mate naar eigen smaak en gebruikerswensen inrichten.
Tot slot bent u economisch eigenaar van het pand. Met andere woorden: als het gedurende uw bezit in waarde stijgt, profiteert u daarvan wanneer u weer verhuist. Gunning van dit object is onder voorbehoud van Staatsbosbeheer en het Recreatieschap.
Een principeverzoek is de ambtelijke benaming voor de eerste afspraak tussen een bouwaanvrager en de ambtenaar van een gemeente. Soms wordt deze eerste afspraak ook wel beginselaanvraag genoemd. U kunt een principeverzoek indienen om af te tasten wat de gemeente van uw ruimtelijk initiatief vindt. Het gaat over initiatieven die niet in het geldende bestemmingsplan passen. Het bestemmingsplan geeft aan waarvoor u de grond mag gebruiken en wat de bouwmogelijkheden zijn.
Alle grond in Nederland heeft via vastgelegde bestemmingsplannen een bestemming. Dit is een door de overheid opgesteld plan waar zowel de burger als de overheid zich aan dienen te houden. Een woonbestemming houdt in dat een object of perceel gebruikt of ingericht kan worden voor bewoning.
Maak hieronder gratis en snel een Klaver Profiel aan, zodat u voortaan direct alle brochures kunt bekijken.
Heeft u al een Klaver Profiel? Log hier in »
Maak hieronder gratis en snel een Klaver Profiel aan om vrijblijvend een afspraak te maken voor bezichtiging
of maak een afspraak via WhatsApp 0226 555 777. Heeft u al een Klaver Profiel? Log hier in »
Vul onderstaand formulier in om vrijblijvend een bod te doen op dit object.
Heeft u al een Klaver Profiel? Log hier in »