Aan de rand van voormalig eiland Wieringen…
verborgen en enkel toegankelijk via een schilderachtig kronkelend pad, bevindt zich deze schitterende rietgedekte boerderij met staartstuk. Dit is werkelijk een bijzondere locatie, waar rust en vrijheid de toon zetten. Aan de voorzijde van het huis heeft u een adembenemend uitzicht over de uitgestrekte Wieringermeerpolder. Het is zonder enige twijfel dat deze locatie als uniek bestempeld kan worden. De boerderij, compleet met gastenverblijf en dubbele garage, ligt op een royale kavel van 1.500 m². Een oase van rust en privacy onthult zich zodra u de poort passeert, met een mooi aangelegde tuin die de gehele woning omringt. Deze woning heeft in de loop der jaren een nodige modernisering ondergaan. Het complete woonhuis is volledig geïntegreerd op geavanceerd Smart Home systeem, waarmee u alles kunt regelen via uw mobiele apparaat, zoals verlichting, raambekleding, temperatuur, muziek en tal van andere functies.
Bij aankomst in de boerderij omarmt u onmiddellijk de warme en uitnodigende ambiance die het gehele huis uitstraalt. De landelijke stijl, met subtiele bohemian accenten, draagt bij aan de aangename en prettige sfeer. Via de ruime entree heeft u toegang tot de slaapkamer op de begane grond, een apart toilet, en een prachtige betonnen trap die leidt naar de bovenverdieping. Vanaf hier bereikt u ook de living. Deze ruimte onderscheidt zich door het opmerkelijke hoogteverschil: aan de rechterkant bevindt zich de keuken, lager gelegen, terwijl aan de linkerkant de woonkamer zich op een hoger niveau bevindt. Dit zorgt voor een dynamische en unieke ruimtelijke ervaring. Het pronkstuk van de keuken is het royale eiland van maar liefst 5 meter lang, dat zich uitstekend leent voor gezellige diners aan de tegenoverliggende zijde. Bovendien is de keuken uitgerust met een professioneel horeca keukenmeubel, wat resulteert in een uitgebreide uitrusting, waaronder een grote oven, twee gaspitten, een teppanyaki plaat en een kookplaat met geïntegreerde wokbrander. Langs deze wand vindt u tevens een dubbele koelkast en een wijnkoelkast.
Vanuit de keuken betreedt u de aangebouwde serre, waar een glazen wand ervoor zorgt dat u het hele jaar door van deze ruimte kunt genieten. De serre is uitgerust met een authentieke pizzaoven en een extra professioneel horeca keukenmeubel, waardoor deze ruimte ideaal is voor uitgebreide diners met vrienden en familie. In de zomer kunt u de glazen wand volledig openen, waardoor u naadloos binnen en buiten kunt combineren. Bovendien dient deze ruimte als verbinding tussen het woonhuis en het gastenverblijf.
De eerste verdieping, heeft één slaapkamer met badkamer en suite. Deze ruimte heeft de looks van een hotelsuite, met een inloopkast, een prachtige badkamer voorzien van marmerlook tegels, een vrijstaand bad en een ruime inloopdouche.
Bijgebouw
Het bijgebouw, is in dezelfde stijl als het woonhuis, en is inpandig bereikbaar via de serre. Op de begane grond bevindt zich een royale ruimte met eigen badkamer en toilet, momenteel ingericht als een salon maar uitermate geschikt als kantoor aan huis. Via de gang bereikt u de bovenverdieping, waar een gastenverblijf met twee slaapkamers, een badkamer en een volledig uitgeruste keuken is gesitueerd. Deze ruimte is ideaal voor gasten die op bezoek zijn, mantelzorg of oudere kinderen die een eigen plek wensen.
Aan de andere zijde van het gebouw op de begane grond bevindt zich een dubbele garage met roldeur, geschikt voor twee auto’s en bij uitstek geschikt voor de hobbyisten die houden van klussen. Deze veelzijdige ruimte biedt comfort en functionaliteit, waardoor het bijgebouw een waardevolle aanvulling is op deze woning.
Het buitenleven begint eigenlijk al voor de poort, waar u kunt genieten van eindeloze vergezichten over de polder. De woning grenst aan een prachtig wandel- en fietspad. Eenmaal door de poort, wordt de lange oprijlaan gesierd door mooie, fraaie knotwilgen; hier vindt u tevens prachtige perenbomen. De achtertuin grenst aan een uitgestrekte waterpartij en wordt omringd door groen. De volwassen bomen creëren een weelderig groen paradijs in de tuin. Zo vindt u hier tevens een royale zithoek. Deze tuin biedt talloze mogelijkheden, maar is bovenal een plek waar u in alle privacy van het buitenleven kunt genieten.
Het geheel bevindt zich in het buurtschap De Hoelm, dat zich uitstrekt langs de wegen Hoelmerdijk, Varkensgrasdwarsweg en Hoelmerkruisweg. Het betoverende landschap van Wieringen, met zijn glooiende terrein en Nederlandse luchten, creëert een adembenemende woonomgeving. Voor de woning strekt zich het schilderachtige wandelpad ‘Oude Wierdijk’ uit, dat naar De Haukes leidt en uitnodigt tot prachtige wandel- en fietstochten. De ligging tussen het Amstelmeer en de Waddenzee maakt het een paradijs voor watersportliefhebbers, met het Lutjestrand en de jachthaven binnen handbereik. Op nog geen vijf minuten rijden ligt Hippolytushoef, waar u basisscholen, supermarkten en restaurants vindt. Van hieruit heeft u snelle toegang tot de A7 richting Amsterdam of de Afsluitdijk. Kortom, deze plek biedt alle ingrediënten voor een blijvend vakantiegevoel, met de pracht van de natuur en alle benodigde voorzieningen binnen handbereik
Aan de zuidkant van Wieringen ligt het schilderachtige buurtschap De Hoelm. In vroegere tijden fungeerde deze plek als de aankomstplaats voor de Wieringer aakjes, platbodemzeilschepen die als het ware vanuit de Zuiderzee het land opschoven. Tegenwoordig markeert De Hoelm het start- en eindpunt van de Oude Zeedijk, die in 1600 werd aangelegd. Langs deze dijk loopt een prachtige wandelroute met uitzicht op de voormalige Zuiderzee, nu de Wieringermeer. De dijk heeft een lengte van acht kilometer en strekt zich uit tot aan buurtschap De Elft. Hoewel De Hoelm vroeger dienstdeed als ‘haven’ voor de Wieringer aakjes, verloor het die functie in 1892 aan De Haukes, waarna Den Oever de belangrijkste haven werd voor de Wieringer vloot. In vroegere tijden huisden in De Hoelm enkele vissers, eendenboeren en kleine boeren, die zich tevens bezighielden met het oogsten, opvissen en drogen van zeewier. Dit zeewier werd verwerkt in zoetwater sloten. Rond 1900 woonden ongeveer vijftien gezinnen in De Hoelm.
De hellingshoek van een rieten dak is de meest bepalende factor voor de levensduur van het rieten dak. Des te steiler het dak des te sneller het water afgevoerd kan worden en hoe minder diep het water in het dak kan dringen. Gevolg: het dak blijft droger. Omgekeerd geldt hetzelfde: hoe flauwer de dakhelling, hoe langer het duurt om water af te voeren en hoe dieper het water in het dak kan dringen. Gevolg: het dak blijft natter. Hoe droger het dak is hoe langer gaat het mee. De lengte van het dakvlak en de hellingshoek zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dus hoe langer en hoe flauwer des te korter de levensduur.
Voor een rieten dak wordt een hellingshoek van minimaal 45 graden geadviseerd. De levensduur is zelfs zo afhankelijk van de hellingshoek dat men zeer grof het volgende staatje kan hanteren: NB onder de 25 graden riet nooit toepassen.
Omdat de levensduur van het rieten dak zo duidelijk van de hellingshoek afhangt, is het vooral een gewetensvraag hoe vlak men het dak durft te maken. Ook hangt de minimumhellingshoek van de vorm en de lengte van het dakvlak af. Aannemers maar vooral architecten durven hierin vaak verder te gaan dan rietdekkers.
Minimum maten
- Ronde dakkapellen (hier kan het water ook zijdelings weg): 30 graden
- Vlakke dakkapellen korter dan 2,5 meter: 30 graden
- Vlakke dakkapellen langer dan 2,5 meter: 40 graden
- Korte dakvlakken (tot 2,5 meter): 30 graden
- Overige dakvlakken: 45 graden.
Mogelijke oplossingen
Omdat het ontwerp van een woning altijd in een spanningsveld ligt van eisen, wensen en haalbaarheid, lukt het niet altijd om een juiste hellingshoek te realiseren. Er kan dan gekeken worden naar diverse oplossingen. De hellingshoek van een dakkapel kan bijvoorbeeld verbeterd worden door de dakkapel hoger in het dak te laten eindigen. Als het dakvlak hierdoor 5 graden steiler wordt dan resulteert dit direct in een langere levensduur. Ook kan het toepassen van ander materiaal dan riet een oplossing zijn.
Niet uitvoerbaar
Sommige ontwerpen kunnen gewoon niet in riet uitgevoerd worden en zullen gerealiseerd moeten worden in bijv. pannen. Bestaat er ook maar enige twijfel over de hellingshoek dan verdient het de aanbeveling deze dakvlakken niet in riet uit te voeren.
Rietdekken gebeurt altijd volgens hetzelfde systeem. Het verschil tussen rieten daken zit hem dan ook in de kap van het huis. Er zijn in de loop der jaren twee soorten kapconstructies ontstaan waar het riet op gedekt kan worden.
De eerste constructie is de traditionele kap, die bestaat uit een raamwerk van latten en balken. Het riet wordt bevestigd op de latten, door middel van een draad die om de lat wordt geslagen. Het is een open constructie waarbij het riet van binnenuit zichtbaar blijft.
De tweede constructie is de gesloten constructie. Deze constructie bestaat uit balken die bedekt worden door platen hout van 19 mm- dikte. Het rietdekken gebeurt bij deze constructie op dezelfde wijze als bij het traditionele dak. Het vastzetten van het riet gebeurt nu met een schroef waaraan een draad bevestigd is. Van binnenuit ziet men bij de gesloten constructie geen riet meer, maar platen hout.
Benieuwd naar voor- en nadelen van de twee constucties? Lees hier onze blog
Dat een rieten dak duur is in de verzekering, is een oud verhaal wat nog steeds de ronde doet. Door de introductie van de gesloten constructie (schroefdak) is het brandrisico van het rieten dak enorm beperkt. Verzekeraars onderschrijven dit door het verlagen van de premies. De premie van een rietgedekt schroefdak is vergelijkbaar met dat van een pannendak. Verzekeraar Van Lanschot Chabot hanteert de zogenaamde Rietpolis, welke aan de wieg heeft gestaan van lage verzekeringspremies van rieten daken.
Het rieten dak is een waterkerende dakbedekking. Dit betekent dat zij niet waterdicht is. Hemelwater kan het rietpakket binnendringen maar door een juiste hellingshoek kan het water voldoende snel afgevoerd worden voordat dit schadelijke gevolgen heeft voor het riet. Het is om deze reden dat de hellingshoeken van een rieten dak zo steil mogelijk dienen te zijn. De hellingshoek van een rieten dak is maar 1 van de vele factoren die de kwaliteit van een rieten dak bepalen. Wanneer er preventief goed onderhoud gepleegd wordt is de “normale” levensduur voor het rieten dak 35 tot 45 jaar. Maar er zijn verschillende voordelen van daken die al 80 jaar oud zijn. Omdat riet een natuurproduct is en er verschillende omstandigheden meespelen zoals de ligging (bijv. tussen bomen of niet) zit er veel verschil in de levensduur. We zien dat, hoe droger het dak kan blijven, hoe langer de levensduur van het dak is. Zo zien we een kortere levensduur van het rieten dak in boomrijke gebieden. Vuistregel is, hoe vochtiger de omgeving en het dak, hoe korter de levensduur.
Wie kent het niet? Riet. Parmantig langs de waterkant of pronkend op de daken, riet is eigenlijk altijd mooi. Van oudsher was een rieten dak een perfecte goedkope manier van dakbedekking voor boerderijen, vandaag de dag is het vooral een luxeproduct. Maar waar moet ik op letten als ik een object koop met een rieten dak en wat kan ik in de aankomende jaren verwachten?