We beginnen bij de stalling van het paard. Nu weten we dat ze er in alle soorten en maten zijn, van simpele schuilstal die geschikt is voor groepshuisvesting tot een luxueuze stal met gouden knoppen. Persoonlijk zou ik kiezen voor een gulden middenweg. Een stal waarin in ieder geval boxen staan met afmetingen groter dan 4 x 3 m. (voor een paard) en met een buitenluik, waardoor het paard lekker met z’n hoofd naar buiten kan kijken. Daarnaast is het in het kader van het dierenwelzijn van belang dat het paard niet alleen staat. Dus een stal met minimaal twee boxen.
Als we dan nog even door fantaseren is een spuitplaats met warm en koud water waar je je paard goed kan vastzetten, poetsen en wassen ideaal, met aangrenzend een plaats voor het harnachement (zadels, hoofdstellen ect.)
De bodem en isolatie van de stal is ook van groot belang. Goede isolatie is fijn, zowel in de zomer als de winter, maar zorg wel voor voldoende frisse lucht (lees: buitenluiken en grote deuren). De bodem moet van materiaal zijn waar een paard niet op uit kan glijden, dus let hier goed op, vooral bij het gedeelte van de spuitplaats.
Dan de buitenkant. Dat kan ook van simpel naar heel luxe gaan. Persoonlijk vind ik stallen met veel hout erg mooi, maar dat is qua onderhoud wat bewerkelijk. Gelukkig zijn er vandaag de dag genoeg alternatieven, zoals onderhoudsvriendelijk materiaal met houtlook, dus hiermee komt u vast uit de voeten.
Ten tweede; de rijbaan (paardenbak). Als fanatiek amazone maak ik bijna dagelijks gebruik van de rijbak. Een grote droom is een binnenbak, zodat je nooit rekening hoeft te houden met de weersomstandigheden. Voor nu richten we ons alleen even op de buitenbak. De normale afmeting is 20 x 40 m. Kom je in de hogere (dressuur)klasses dan is 20 x 60 m. de juiste wedstrijdafmeting. De bodem van de bak is van groot belang voor het behoud van je paard. Een slechte bodem kan vervelende blessures veroorzaken. Er zijn talloze keuzes in materiaalgebruik, maar een goede drainage is het begin. Hoe de bak daarna opgebouwd wordt (bijv. volgens eb- en vloed systeem) is zeer uiteenlopend. Zelf vind ik een bak die niet te zwaar is, met een zachte toplaag het prettigst voor mijn paard (lees: Zorgdrager of Achterberg bodem). Het is ook fijn als de bak goed omheind en verlicht is, zodat je ook ’s avonds kan trainen.
Ten derde is de bewegingsvrijheid voor paarden van groot belang. Hierbij vind ik het prettig als mijn paarden bij mooi weer in het weiland kunnen staan. Indien de weersomstandigheden niet goed zijn, zoals tijdens de winter, dan zijn paddocks een goed alternatief. Een stapmolen kan ook goed zijn ter aanvulling, zodat uw paard de nodige beweging krijgt. Maar een mooi, groot weiland met een goede omheining en vers gras is voor mij toch het summum.
Mestopslag is iets wat we niet kunnen passeren en het is hierbij van belang de geldende regelgeving te raadplegen. In het paardenbeleid van de gemeente Hollands Kroon zijn de volgende punten opgenomen:
• De afstand van een mestopslag tot woningen van derden bedraagt tenminste 30 meter;
• De mest wordt opgeslagen in luchtdichte containers, indien de afstand tot woningen van derden minder dan 30 meter bedraagt;
• Bij een mestopslag >10 m3 is de Wet milieubeheer van toepassing;
• Bij een mestopslag zijn altijd bodem beschermende voorzieningen vereist op grond van de Wet Bodembescherming.
Verder staan alle andere bovengenoemde zaken (zoals bak en stalling) ook beschreven in het Paardenbeleid van de gemeente Hollands Kroon. Houdt u er rekening mee dat er in iedere gemeente een andere regelgeving wordt toegepast.
Als laatste punt wil ik de praktische zaken nog aanstippen. Het is prettig als er over de indeling van het erf nagedacht is. Denk hierbij aan loopafstanden naar een opslag of stal. Daarbij is een afgeschermde opslag fijn, zodat uw hooi en stro niet nat kunnen regenen.
Tot slot wil ik u nog meegeven; het maakt niet uit of u de paardensport recreatief beoefend of een fanatieke wedstrijdruiter bent, een simpele schuilstal heeft of toch voor een luxere variant gaat; het belangrijkste is dat zowel u als uw paard veel plezier beleven.
Tekst: Liesanne Schoon