Klaver Blog

De Warmtepomp, loodgietersbedrijf Smak aan het woord;

Lees verder

De Warmtepomp

De warmtepomp is begonnen aan een opmars en wordt nu bij vele woonhuizen toegepast.
Er zijn nog weleens vragen rondom de warmtepomp.
Johan Quaedvlieg van Loodgietersbedrijf Smak in Nieuwe Niedorp vertelt het volgende…

“De warmte wordt steeds vaker in huis gehaald met een warmtepomp.”
“De warmtepomp is energiezuinig en gasloos.” “Je gaat wat meer stroom verbruiken, maar in combinatie met zonnepanelen kun je stroom via de zonnecollectoren opwekken en is de cirkel weer rond.” “Een warmtepomp is duurzaam omdat hij een klein beetje elektriciteit gebruikt om veel warmte naar binnen te pompen, tot wel 5 keer meer warmte dan elektriciteit.”

Om over te stappen op een warmtepomp is het belangrijk dat uw huis goed geïsoleerd is.
Het rendement van een warmtepomp is alleen rendabel bij een goed geïsoleerde woning, omdat we hier te maken hebben met laag temperatuur verwarming (LTV).
De warmte van de vloer ligt rond de 30 graden. Bij een normale CV ligt de vloertemperatuur hoger, rond de 40 graden. De warmtepomp zorgt voor een constante temperatuur van je woning.

Twee soorten warmtepompen:
Je hebt de: Lucht-water Warmtepomp en Brongebonden Waterpomp. 
Beide warmtepompen voorzien een woning van verwarming en warm water, maar de werking verschilt.

Lucht-water Warmtepomp
De warmtepompen die gebruik maken van lucht, noemen we lucht-water warmtepompen. Deze warmtepompen hebben een buitenunit, een soort airco die lucht van buiten opneemt. In verhouding is deze warmtepomp iets goedkoper in aanschaf, maar deze heeft ook wat nadelen.
Op langere termijn eist dit systeem meer onderhoud. In de meeste gevallen staat dit product buiten en er wordt gebruik gemaakt van een ventilator die geluidsoverlast kan veroorzaken. Tevens heeft deze manier een iets lager rendement.

Brongebonden Warmtepomp
Een Brongebonden warmtepomp haalt warmte uit grondwater van 50 tot 150 meter diepte. Deze warmtepomp maakt gebruik van ‘een grondlus’ waar een speciaal vloeistof doorheen wordt gepompt. Dit water neemt in de winter de warmte van de grond mee naar boven en in de zomer brengt hij warmte terug naar de zogenaamde bron, zodat deze in de winter weer warmte kan afgeven. De diepte en capaciteit van de grondlus wordt per locatie bekeken. Dit heeft te maken met de capaciteit die nodig is om de woning te verwarmen.
De aanschaf van deze warmtepomp ligt redelijk gelijk met die van de lucht-water warmtepomp. De kosten voor het maken van de grondlus en grondboring komen erbij en maakt dit systeem in aanschaf wat duurder.
Deze warmtepomp kan in de zomer ook gebruikt worden om uw huis te koelen.

“Wij hebben onze eerste warmtepomp in 2008 geplaatst en we zien de vraag naar de installatie van warmtepompen jaarlijks oplopen.”
“Wij gaan als installateur met de tijd mee en voorzien op dit moment vele woningen van een warmtepomp.”

“Interesse in een warmtepomp? Voor al uw vragen kunt u bij ons terecht!”

Tel.: 06-53601060
Loodgieter Smak

Neem contact op of kom langs op kantoor.
De koffie staat klaar!

Contactformulier →Of bel direct: 0226 555 777
Team Klaver
Openingstijden

Contactformulier