Klaver MakelaardijLandelijk wonenWoonboerderijAssendelftDorpsstraat 120

Dorpsstraat 120 te Assendelft

verkocht

Over deze woning
Video
360° Panorama
Kom binnen
Buiten
Plattegrond
Omgeving / Bestemmingsmogelijkheden
Historie
Kenmerken
Voorzieningen

Kenmerken

Inhoud:
2.306 m³
Bouwjaar:
Perceeloppervlakte:
68.163 m²
Totale woonoppervlakte:
185 m²
Aantal kamers:
6 kamers (4 slaapkamers)
De makelaar van dit object
Geert Klaver

Over deze woning

Dit is een zeldzaam voorbeeld van een vrijwel intact gebleven herenboerderij met de gave hoofdvorm van een stolp. De voorgevel is extra deftig gemaakt met hoekpilasters en iets naar voren springende middenpartij. In het houtzaagwerk van de windveren van de dakkapel op de voorgevel zijn gestileerde bloemen te herkennen. Ook de indeling van deze stolp met veel details uit de bouwtijd bleef grotendeels bewaard, zoals bijvoorbeeld een opkamer met de daaronder gelegen kelder.

Kom binnen

Nadat de huidige bewoners stopte met “boeren” in het jaar 1993 hebben ze de boerderij flink verbouwd. Tijdens de verbouwing kwamen steeds meer authentieke elementen tevoorschijn. Alles was weg getimmerd en zij hebben het beetje bij beetje weer naar voren gehaald. Omdat het een monument betreft mag er weinig veranderd worden, maar dat wilden ze ook niet. Dit valt ook gelijk op bij binnenkomst. De hal met nog de originele tegel aan de muur, de schouw, de en-suite deurtjes, de kelder en de opkamer. Naar alle waarschijnlijkheid zal de nieuwe eigenaar hier ook weer zijn handen laten wapperen, maar hopelijk wel met respect voor de boerderij.
Op de begane grond tref je nu een riante woonkamer, keuken, badkamer, slaapkamer en bijkeuken. Op de verdieping bevinden zich drie slaapkamers en een toilet. De hooizolder en de dars zijn nog aardig intact gebleven. In het jaar 2008 zijn alle ramen voorzien van dubbelglas.

Buiten

Via een lange oprit komt u aan de achterzijde van de boerderij, hier kunt u meerdere auto’s parkeren. Er staan verschillende schuren op het achtererf. En dan circa 7 hectare land. Een agrarisch bedrijf voortzetten of starten, dat kan hier. Liever minder land? Er zijn boeren met interesse in het land.

Plattegrond

Omgeving / Bestemmingsmogelijkheden

De stolpboerderij is gesitueerd in het oude centrum van Assendelft, het oudste dorp van de gemeente Zaanstad. De locatie aan de langgerekte Dorpsstraat is perfect; op loopafstand vind je verschillende supermarkten, een divers winkelaanbod, apotheek, drogist, basisschool en sportvelden. Ook de ligging ten opzichte van andere dorpen en steden is gunstig. De bushalte ligt in de straat op 100 meter afstand, op 20 minuten fietsen ligt het treinstation Krommenie-Assendelft en op 5 minuten autorijden bereik je de A8,  een uitstekende en snelle verbinding naar steden als Zaandam (15 min), Purmerend (15 min), Amsterdam (20 min), Haarlem (25 min) en de binnenstad van Alkmaar (25 min).
Het vele land, de boerderij of de locatie maken uw enthousiast? Dan nodigen wij u graag uit voor een bezichtiging om alles samen te laten komen.

Bestemmingsmogelijkheden
Het bevoegd gezag kan omgevingsvergunning verlenen voor splitsing van de (voormalige
bedrijfs)woning in twee separate zelfstandige woningen, mits wordt voldaan aan de voorwaarden (zie hiervoor de quickscan op onze website). In de bestemming Agrarisch is een wijzigings bevoegdheid opgenomen op basis waarvan de agrarische bestemming kan worden gewijzigd naar ‘Wonen’ met dien verstande dat: a. per bouwvlak ten hoogste een bestaande woning is toegestaan, tenzij ten tijde van het wijzigingsbesluit reeds een tweede (agrarische) bedrijfswoning aanwezig is, dan zijn ten hoogste twee woningen toegestaan;
b. deze wijzigingsbevoegdheid alleen kan worden gebruikt indien de ‘agrarische’ bedrijfsvoering van andere bedrijven hierdoor niet wordt belemmerd; c. voor de overige regels wordt verwezen naar artikel 23 Wonen. Zoals hiervoor aangegeven zijn er, onder voorwaarden, ook mogelijkheden om de stolp te splitsen in twee zelfstandige woningen. Deze mogelijkheid is ook opgenomen als wijzigingsbevoegdheid bij een bestemmingswijziging naar Wonen.

Historie

Dit boerderijtype ontstond in de droogmakerijen in het begin van de 17de eeuw en verspreidde zich van daaruit over de gehele provincie ten noorden van het IJ. Pas aan het einde van die eeuw verschenen ze in de Zaanstreek, hoofdzakelijk ter vervanging van de oudere boerderijgebouwen. De vroegste zijn nog als vaarboerderijen uitgevoerd, de later gebouwde kregen ook inrijdeuren. Bij deze boerderijen zijn alle functies onder één stolpvormig dak ondergebracht, rondom het centrale vierkant of de hooiberging. Hoewel er enkele waren met een rieten dak, werden de Zaanse stolpen over het algemeen voorzien van een minder steil pannendak, waaronder geheel of gedeeltelijk een gepotdekseld dakbeschot was aangebracht. Oorspronkelijk werden deze boerderijen geheel van hout gebouwd, vervolgens met stenen gevels voor het woongedeelte, of rondom steen. In de boerderijen waar kaas en boter werd gemaakt bevond zich een melkkelder, die na de komst van de kaasfabrieken werd weggewerkt.

360° Panorama

Kenmerken

Overdracht
Status
Verkocht onder voorbehoud
Aanvaarding
In overleg
Bouw
Soort woonhuis
Woonboerderij, vrijstaande woning
Soort bouw
bestaande bouw
Soort dak
Zadeldak
Oppervlakten en inhoud
Woonoppervlakte
185 m²
Overige inpandige ruimte
437 m²
Externe bergruimte
235 m²
Perceeloppervlakte
68.163 m²
Inhoud
2.306 m³
Indeling
Aantal kamers
6 kamers (4 slaapkamers)
Aantal badkamers
1 badkamer
Aantal woonlagen
2 woonlagen
Kadastrale gegevens
ASSENDELFT P 1001
36.793 m² ()
ASSENDELFT P 747
28.755 m² ()
ASSENDELFT P 45
2.615 m² ()
Bergruimte
Schuur/Berging
Vrijstaand steen

Kennisbank

Wat is het vierkant van een boerderij?

Het vierkant is als het ware het geraamte van de boerderij. Aan het vierkant kun je zien of je boerderij in een ‘rijke tijd’ is gebouwd. Hoe dikker de paal, hoe rijker de boer was. Het ‘vierkant’ maakt een stolp anders dan een normaal huis. Alles valt of staat met de vierkantpalen en de sparren.

Welke verschillende monumenten zijn er?

- Rijksmonumenten;
- Gemeentelijke monumenten;
- Provinciale monumenten;
- Beschermd stads- of dorpsgezicht;
- Monumenten op de lijst van werelderfgoed Unesco ( bijv. de Amsterdamse grachtengordel en droogmakerij de Beemster).

Neem contact op of kom langs op kantoor.
De koffie staat klaar!

Contactformulier →Of bel direct: 0226 555 777
Team Klaver
Openingstijden

Contactformulier