Klaver Blog

Herbestemming van Agrarisch vastgoed

Lees verder

Wie droomt er niet van een idyllische boerderij in het buitengebied? De weg naar het bezitten van een boerderij, omgevormd tot een woonhuis of niet-agrarisch bedrijf, kent zijn uitdagingen, met name vanwege de agrarische bestemming die dergelijke eigendommen vaak hebben. Dit betekent dat een gevalideerd taxatierapport voor financiering niet beschikbaar is zolang de boerderij een agrarische bestemming heeft, wat een langdurig en kostbaar proces kan zijn.

Het omzetten van agrarische bestemming naar woonbestemming gaat als volgt:

  • Situatiescan: wat is je doel? En wat is realistisch op deze plek?
  • Aanvraag voor een principeverzoek bij de gemeente
  • Het planologisch besluit: ruimtelijke procedure om het bestemmingsplan te wijzigen of hiervan af te wijken.

Situatiescan

Voordat je daadwerkelijk kunt beginnen aan het herbestemmingsplan, moet je eerst nagaan of dit wel echt nodig is. Mogelijk passen je plannen wel binnen het huidige plan of maak je aanspraak op een vrijstelling. In alle andere gevallen moet er wel van het huidige bestemmingsplan worden afgeweken. Doe je dit niet, dan wordt het een uitdaging het vastgoed te financieren. Banken letten op een passende bestemming en verwijzen hiervoor naar de NRVT-regeling (Nederlands Register Vastgoed Taxateurs). Het Nederlands Register Vastgoed Taxateurs (NRVT) is een onafhankelijke stichting die toezicht houdt op de kwaliteit en integriteit van vastgoedtaxateurs in Nederland. Kortgezegd staat hierin dat je voor financiering van je boerderij die je niet agrarisch wilt gebruiken geen gevalideerd taxatierapport krijgt als de boerderij een agrarische bestemming heeft.

In de situatie scan kijk je ook naar eventuele regelingen als Ruimte voor Ruimte, de Wet Plattelandswoning, Vrijkomende Agrarische bebouwing (VAB), Rood voor Rood (RvR) en/of Rood voor Groen (RvG).

Tot slot is een belangrijke afweging voor starten van het traject hoe de gewenste nieuwe functie van de boerderij zich verhoudt tot functies en bedrijven van naastgelegen panden. Denk bijvoorbeeld aan een milieuzone van een naastgelegen bedrijf, waarin je woning of onderneming valt. Hierdoor kan het zijn dat je plannen bij voorbaat al niet door kunnen gaan.

Principeverzoek en het planologisch besluit

Om de bestemming van agrarisch vastgoed te kunnen wijzigen is goedkeuring van de gemeente nodig. Dit gaat via een zogeheten principeverzoek, waarbij je in hoofdlijnen een idee krijgt hoe de gemeente over je plan denkt. Bij een positieve uitkomst wordt je plan daarna getoetst aan beleid en regelgeving, en volgt een principebesluit. Is deze positief, dan kan de aanvraag voor een bestemmingswijziging worden ingediend.

Aan dit gehele traject zijn zowel tijd als aanzienlijke kosten verbonden. Vanaf de voorbereiding tot het daadwerkelijke besluit gaat al snel 1,5 tot 2 jaar overheen. Maar, we eindigen met een positieve noot. De afgelopen jaren is er een grote verschuiving gaande op het platteland en is er sprake van veel vrijkomend agrarisch vastgoed. Deze dreigende toenemende hoeveelheid van leegstaande stallen maakt dat overheidsinstanties steeds meer geneigd zijn tot versimpeling als het gaat om functieverandering.

Neem contact op of kom langs op kantoor.
De koffie staat klaar!

Contactformulier →Of bel direct: 0226 555 777
Team Klaver
Openingstijden

Contactformulier